En historie om kjærlighet, vennskap, dans og lengsel i Trondheim:
NYSKREVET TRØNDERSK MUSIKAL
Vi skal gi publikum i Olavshallens store sal en opplevelse de aldri har hatt før, når musikalen «Romi og Julie» har urpremiere 22. juni 2024.
Når «Romi og Julie» har urpremiere 22. juni 2024, er det med kjente navn som Klaus Sonstad og ordfører Kent Ranum på rollelista og legendariske artister som Stage Dolls og Difference som musikalske bidragsytere.
— Det kommer til å bli spektakulært, sier manusforfatter Bjørn Tore Grøtte, som til daglig er radiosjef i NRK. Han hadde ideen til manuset, som han har skrevet sammen med NRK-kollega Klaus Sonstad.
Sammen har de bygget en moderne kjærlighetshistorie rundt trønderske hits fra 1968 og fram til i dag. Tidenes trønderske hitparade settes opp i Olavshallens store sal 22. og 23. juni i år. Fire forestillinger gir rom for over 5000 publikummere.
Tidenes Trønderske Mixtape
Musikalen er lydlagt med kjent trøndersk musikk, som spenner fra det lokale og urbane via
typisk bygdefest til de største norske hitsene. Publikum får blant annet oppleve nyskrevne norske versjoner av låter fra Difference og Stage Dolls, samt unike tolkninger fra katalogen til Tre Små Kinesere, Dum Dum Boys og Åge Aleksandersen. Storslagne dance battles akkompagneres av ny og gammel trøndersk hip hop og rapmusikk. I tillegg framføres helt ny musikk skrevet for anledningen.
Romi og Julie-versjonen av Difference-låta Tree of love, er spilt inn av Musikalsolistene fra Musikalfabrikken i Nidaros studio. Den er nå tilgjengelig på alle strømmetjenester under tittelen «Løv». Låta kjemper faktisk nå om tronen på Trøndertoppen.
Hør låta her: https://open.spotify.com/track/5VI2GBF0wf0XgCMa7ZxiaJ?si=9e0ad1e5cf0044a9
Se musikkvideoen her: https://www.youtube.com/watch?v=nUdQZM6_p4k
Romi og Julie er altså Tidenes Trønderske Mixtape, med navn som dette på coveret: Fremmed Rase, The Kids, Hopalong Knut, JohnDoe, Beist, Petter Wavold med flere.
Handlingen
«Romi og Julie» er en historie om kjærlighet, vennskap, dans, lengsel – og en by. Handlingen foregår i et ungdomsmiljø i dagens Trondheim. Vi møter to gjenger som er i krig med hverandre: Sørsida mot østbyen. Drabantby mot det urbane. Tiller mot Buran.
Julie har nettopp flyttet fra Oslo til Tiller og sliter med å finne seg til rette i en ny by. For
pappa og lillebror går dette irriterende lett.
Samtidig må Julie manøvrere på ny skole, blant en haug tiendeklassinger og den alltid like forebyggende læreren deres (Klaus Sonstad).
Romi bor på Buran med strenge foreldre og lillebror Rajan. Hun er kjæreste med Kent, den
ubestridte lederen av Burangjengen. Romi sjonglerer ulike identiteter. Hjemme er hun en flink jente med et stort dansetalent. I gjengen er hun den tøffe dama til lederen, han som ofrer alt for østbyen.
Men så møter hun Julie på danseøving, og de finner hverandre gjennom en felles lidenskap for dans. Dette skal skape kaos for flere enn dem.
Forestillingen
Dette er en moderne forestilling med Trondheim by som ramme. Universelle utfordringer knyttet til identitet, kjærlighet, psyke, frykt og vennskap, formidles med mye humor og humør, dans og musikk, men også med en dose alvor.
Selv om det er en til tider alvorlig ungdomshistorie som står i sentrum, er dette et teaterstykke som har som mål å treffe bredt. Musikk, tematikk, humor og alvor vil være noe som når både tenåringen, lillebror og mor.
Stjernemøter
Musikalen Romi og Julie vil ikke bare være en unik opplevelse for publikum, men har også vært en helt spesiell opplevelse for aktørene. I forberedelsene har flere av dem fått møte artistene som har skapt musikken de skal framføre på scenen. «Stjernemøtene» har bydd på en rekke morsomme, alvorlige og rørende øyeblikk, som kan ses her: https://youtu.be/ciMdvQ1f67Y?si=h--abCxVgHMlXCSb
Trønderne bak
Manusforfatter: Bjørn Tore Grøtte er kanalsjef i NRK Radio, musiker og forfatter.
Manusforfatter: Klaus Sonstad er programleder i NRK og kjent som journalist, forfatter, foredragsholder, musiker og skuespiller.
Regissør: Thorunn Wikdahl er dramatiker og tidligere teatersjef, med over 20 års erfaring fra teaterproduksjon i Norge og Danmark.
Koregraf: Sarah Kitson er dansepedagog, musikalartist og koreograf og har jobbet med musikalteater i hele Europa, Storbritannia og Skandinavia, fra Londons West End til Folketeatret i Oslo.
Scenograf: Marie Löwendahl har vært scenograf for teater, opera, musikal, film og TV og husdesigner for Rabarbrateateret i Trondheim siden 2010.
Musikalsk ansvarlig: Ola Wist Holmen er komponist og profesjonell musiker og har lydlagt en rekke teaterstykker og filmer i Trøndelag og verden for øvrig.
Produksjonsteam: Musikalfabrikken i Trondheim produserer forestillingen.
Rollegalleri
Forestillingen byr på en salig blanding av ulike typer, fra den innbitte og knallharde gjenglederen til den pliktoppfyllende elevrådsrepresentanten.
Vi møter Julies pappa, som bare har lengta hjem til Trondheim etter altfor mange år i Oslo, og lillebror, som raskt blir like glad i RBK, basse og sodd som sin far.
Vi møter trondheimskonstablene som ble sterkt preget av holdningskampanjen Fra bagatell til helvete da de selv vokste opp, og nå er over snittet opptatt av forebygging sammen med deres trofaste samarbeidspartner, lærer Rune.
Samtidig dukker det faktisk opp fire stk Olav Tryggvason i løpet av forestillingen (såpass må det være når en slik voldsom trønderhistorie skal fortelles), og vi frykter at en haug moldensere kan finne på å storme scenen. Det blir ikke lett for Olavs nye læregutt, for å si det sånn. Mer om Olav, Olav, Olav, Olav og Olavs læregutt her:
https://www.youtube.com/watch?v=ciMdvQ1f67Y
og her: https://www.musikalfabrikken.no/romi-og-julie-blogg/trondheimby
På scenen
På scenen står voksne, ungdommer og barn helt nede i 4 års alder, både eksterne aktører og Musikalfabrikkens “egne”. Flere av skuespillerne er kjente for det trønderske publikummet fra scene, TV og kulturliv.
Det var heftige auditionrunder i forkant, da flere av rollene må beherske både dans, sang og teater på høyt nivå.
Gjengkarakterene spilles av ungdom i alderen 14 til 19 år, men også yngre skuespillere imponerer på scenen, blant annet som cirka meter´n høye Olav Tryggvason (han har heldigvis sokkelen sin å stå på).
Klaus Sonstad bekler rollen som sympatiske og lyttende ungdomsskolelærer Rune, som har et brennende hjerte for forebygging og angst for å si noe feil i klasserommet.
Sonstad er kanskje mest kjent som programleder på NRK og TV2 og som den halvøkologiske sauebonden Odin Jensenius i radioduoen Are og Odin. Som skuespiller har han blant annet stått på scenen på Trøndelag Teater, og nå senest i sommer på utendørsscenen i hovedrollen i Den siste viking.
Trondheimsordfører Kent Ranum gjør skuespiller-comeback i rollen som Olav Tryggvasons lærling.
De tre største rollene deles av tre par skuespillere:
Romi: Miriam Wallum Skajaa/Sigrid Melkild Claussen
Julie: Sanna Mjåset Johansen/Ida Hassel Pedersen
Kent: Isak Arntsberg/Peder Hansson Myran
BURANGJENGEN
Rajan: Eine Grøtte Fosshaug
Maja: Nora Selvaag
Sander: Audun Kvam
Mike: Gard Bruteig Nyheim
Andrea: Adelen Khalil Wicken
TILLERGJENGEN
Alan: Markus Rydningen Munkeby
Kine: Louise Haugen Langeland
Roy: Kasper Rønningen Engelsøy
Mona: Anna Fossum Sødahl
Tone: Frøya Wengstad-Halvorsen
Erle: Eira Grav Ellingsen
Edda: Eir Strømman Matera
Elevrådet: Kristine Sølvberg Hagen, Oscar Biermann-Oosterhof, Helen Monajemi Gerhardsen
Læreren: Ikke offentliggjort ennå, men han er et kjent trønderfjes.
Julies far: Mads Ratvik
Julies lillebror: Jeremia Bølum Kjørstad/Iver Brodshaug Skjemstad
Forteller: Martin F. B. Hagen/Konstantinos P. Vinje/Ada U. Forbergskog/Ariel Marie Grønvik
Ensemble: Nær 500 barn og unge fra Musikalfabrikken.
Høyoppløselige bilder kan lastes ned her.
Følg oss på @romi_og_julie